Uitfasering lichtbronnen

Door de groeiende vraag naar milieubewust ondernemen en leven, en de snelle technologische vooruitgang van in de verlichtingsmarkt, zijn er in de afgelopen jaren steeds meer energiezuinige lichtbronnen op de markt gekomen. De uitfasering van lichtbronnen heeft betrekking op het uit de markt halen van energie-onzuinige verlichting. Dit gebeurd in verschillende fases. In september 2009 is de eerste stap gezet om lichtbronnen gefaseerd uit de markt te halen.

Informatie over uitfasering lichtbronnen

Uitfasering Lichtbronnen: Oude Gloeilamp

Sinds september 2012 mogen er bijvoorbeeld in Europa geen gloeilampen meer in de handel worden gebracht. De oude voorraden mogen opgemaakt worden, maar er worden geen nieuwe conventionele gloeilampen meer geproduceerd.

In 2009 werd aangekondigd dat de verkoop van halogeenlampen afgeschaft zou gaan worden. Per 1 september 2016 werden de zogenaamde GU10 en PAR30 halogeenspots inderdaad verboden. Voor andere halogeen types is de verkoop beëindigd op 1 september 2018. Sinds september 2018 mogen halogeenlampen over het algemeen alleen nog worden gebruikt in de industrie en in het bedrijfsleven. Voor de particuliere markt mogen halogeenlampen alleen nog in heel specifieke gevallen worden toegepast, denk aan lampjes in ovens, koelkasten en kerstverlichting.

Welke lichtbronnen er verder precies wanneer uitgefaseerd worden heeft met het energielabel van de lamp te maken. Daarnaast worden er elk jaar ook hogere eisen gesteld aan armaturen en wordt de voortgang van de uitfasering geëvalueerd. Dit alles is goed nieuws voor het milieu, want vrijwel alle LED alternatieven zijn zuiniger qua energieverbruik dan gloeilampen, compact fluorescentie lampen, halogeenlampen en gasontladingslampen, zeker ook als de eisen voor armaturen wordt aangescherpt.

Op lange termijn worden ook de eisen voor LED lampen zelf bijgesteld. De LED lampen welke niet meer voldoen aan het minimale energielabel A wordt dan ook uitgefaseerd. Dit alles zorgt voor minder energieverbruik wat weer beter is voor het milieu. Mooi meegenomen is dat dit lage energieverbruik u als consument en/of ondernemer ook weer scheelt in uw portemonnee!

Via onderstaande link kunt u alle informatie vinden over de verordeningen en uitfasering van de verschillende lichtbronnen:

www.afvalcirculair.nl

Wij mocht u hierover nog vragen hebben dan helpen u graag. Heeft u vragen over de juiste keuze lichtbron voor uw situatie? Neem dan direct contact met ons op!


Overzicht Uitfasering
Lichtbronnen 2009-2016


Overzicht Uitfasering
Lichtbronnen vanaf 2017


Uitfasering Elektromagnetische
VSAs 2017